Quantcast
Channel: All den rare maten » Low FODMAP
Viewing all 25 articles
Browse latest View live

Ovnsbakte tomater med trøffelsalt

$
0
0
Så enkelt kan nydelig tilbehør være. Prøv dette til all slags kjøtt, eller til burger og pølse. Jeg har kjøpt dette trøffelsaltet fra iHerb, det er akkurat som å spise i Italia når jeg bruker det! Men hei, ikke alle gidder å bruke masse penger på et krydder (dette var ganske drøyt til meg å være […]

Ta en sitron!

$
0
0
La oss snakke litt mer om syre… Sitron er en trygg, naturlig og forfriskende måte å hjelpe irritabel tarm. I det siste har jeg drukket saften av en sitronbåt etter hvert måltid, og begynte fort å merke at fordøyelsen gikk lettere, og magen ble litt bedre. Her er hvorfor: Jeg har tidligere skrevet at de som […]

Tomat- og agurksalsa

$
0
0
Jeg prøver å eksperimentere med tilbehør om dagen, for der er jeg virkelig ikke flink. Jeg kan spise det samme hele tida uten å bli lei, og slik har det vært i sommer, fordi jeg har vært uinspirert. Salat med agurk og tomat – hver dag. Skikkelig spennende. Men nå synes jeg selv at jeg […]

Lavkarbo og lav-FODMAP i Italia

$
0
0
Jeg har kost meg glugg ihjel noen dager i Bologna. En liten by i det nordlige Italia, kanskje mest kjent for sin klassiske pastarett. Men jeg lover, det var ikke noe problem å komme der med sensitiv mage; det italienske kjøkken er så mye mer enn pasta og pizza. For det første er ikke Bologna […]

Oppdatert FODMAP-liste

$
0
0
Etter at Monash har gjort en rekke nye tester, er en del matvarer lagt til og noen har byttet fra å være lav til høy-FODMAP. Dette er viktig å følge med på. Søtpotet er blant annet blitt høy-FODMAP, buu… Uansett, lista er oppdatert, og det er denne som gjelder. Lista er nå basert på Monash […]

Asiatisk lammeribbe

$
0
0
Jeg elsker høsten, for da er det tid for lam! Nå har jeg forsåvidt hatt lam i fryseren en god stund, men ikke tenkt på det. På mandag fant jeg endelig ut hva den rare, beinete greia fra Duggurd var fornoe: Lammeribbe! Dét hadde jeg aldri verken spist eller tilberedt før, så det klarer jeg […]

Superenkle grønnkålchips

$
0
0
Det tok meg altfor lang tid å lage grønnkålchips. Som vanlig tenkte jeg at det ville kreve mye innsats, og jeg er jo så lat. Så feil kan man ta. Det tok meg kanskje 20 minutter. Har du ikke prøvd kale chips ennå – gjør det. Nå. Du trenger: Grønnkål (d’oh) – du kommer til […]

Restesuppe på kyllingskrog

$
0
0
Det er den dagen i uka da du bare har slanter og skalker av grønt igjen i kjøleskapet, og en ribbet kylling som mest er bein, men også en del kjøtt hvis man leter litt. Du vet du har noen slike i løpet av en måned. Jeg hater å kaste mat – det er ikke […]

Noririto

$
0
0
Jeg liker å fortelle meg selv at jeg fant på dette navnet… En noririto er rett og slett en burrito med noriark i stedet for tortillalefse. Konseptet sushirito er allerede kjempestort i California – og det er naturligvis der jeg har inspirasjonen fra. En sushirito er forskjellig, for det er i grunnen som en sushi […]

Ovnsbakte tomater med trøffelsalt

$
0
0

Cherrytomater med trøffelsaltSå enkelt kan nydelig tilbehør være. Prøv dette til all slags kjøtt, eller til burger og pølse.

Jeg har kjøpt dette trøffelsaltet fra iHerb, det er akkurat som å spise i Italia når jeg bruker det! Men hei, ikke alle gidder å bruke masse penger på et krydder (dette var ganske drøyt til meg å være også) – rent havsalt eller salt blandet med tørkede urter fungerer også utmerket.

Du trenger:

Cherrytomater

Havsalt eller himalayasalt med trøffel eller urter

Pepper

Frisk basilikum til servering (kan sløyfes)

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200 grader.

Kutt cherrytomatene i to, legg dem på et bakebrett med aluminiumsfolie, og dryss trøffelsalt og pepper over.

Sett brettet midt i ovnen og bak tomatene i ca 15 minutter.

Bon appétit!

The post Ovnsbakte tomater med trøffelsalt appeared first on All den rare maten.

Ta en sitron!

$
0
0

Sitron kan hjelpe fordøyelsenLa oss snakke litt mer om syre…

Sitron er en trygg, naturlig og forfriskende måte å hjelpe irritabel tarm. I det siste har jeg drukket saften av en sitronbåt etter hvert måltid, og begynte fort å merke at fordøyelsen gikk lettere, og magen ble litt bedre. Her er hvorfor:

Jeg har tidligere skrevet at de som sliter med fordøyelsen ofte har for lite magesyre. Sitronsaft er ekstremt surt, og vil derfor øke pH-nivået i magesekken betraktelig. I magesekken foregår så og si all nedbrytingen av proteiner, og et surt miljø er helt nødvendig for at ikke rester av måltider skal bli liggende og gjære. For lite syre eller for nøytralt miljø er ofte årsaken til at man blir oppblåst etter et måltid med mye proteiner.

Jeg bruker ren sitronsaft – blander altså ikke ut i vann – fordi vann kan nøytralisere syren igjen. Skjær opp en båt eller to – bruk gjerne økologisk sitron – og skvis den i deg.

Sitron er en lav-FODMAP-frukt, og fersk sitron kan fint spises hver dag uten at det trigger irritabel tarm.

Jeg har anbefalt magesyretabletter til de som har for lite magesyre før, men er du mer interessert i å prøve naturlige metoder som ikke innebærer kapsler, er sitron noe av det beste du kan prøve.

Mange starter dagen med et glass varmt vann og sitronsaft for å kickstarte systemet. Vannet må være varmt for at ikke kroppen skal få sjokk. Jeg tenker at dette kan være en god idé i perioder med mage- og tarmproblemer. Her er det viktig å drikke vann til for at ikke syreproduksjonen skal stimuleres unødig; da vil du bare få mer vondt i magen.

Askorbinsyre, som finnes i sitron, er antiinflammatorisk. Den hjelper med å lege sår og betennelser i kroppen. Askorbinsyre er også en viktig del av dannelsen av kollagen. Dét er også interessant for oss med irritabel tarm, det kan du lese mer om på den fine bloggen til Gry Hammer. På grunn av askorbinsyren inneholder sitron mye C-vitamin, i tillegg til andre mikronæringsstoffer som kalium – det er en kjempeboost for immunsystemet. Sitron støtter dessuten leveren i å rense kroppen for slaggstoffer. Sitron er altså ikke dumt å spise mer av uavhengig av fordøyelsesplager.

The post Ta en sitron! appeared first on All den rare maten.

Tomat- og agurksalsa

$
0
0

Agurk- og tomatsalsa

Jeg prøver å eksperimentere med tilbehør om dagen, for der er jeg virkelig ikke flink. Jeg kan spise det samme hele tida uten å bli lei, og slik har det vært i sommer, fordi jeg har vært uinspirert. Salat med agurk og tomat – hver dag. Skikkelig spennende.

Men nå synes jeg selv at jeg bør være litt flink – så jeg begynner enkelt. De ovnsbakte cherrytomatene var starten, og nå «avanserer» jeg til en ekstra ingrediens; agurk. Jada, det er jo fortsatt tomat og agurk, men her er det hva du blander oppi som teller. Olivenolje med hvitløkssmak er nøkkelen her, pluss litt sitron og spisskummen. Husk at hvitløkolje er lav-FODMAP – stoffene skilles bare ut i vann, ikke olje. Agurk og spisskummen er en killer combination som jeg også bruker når jeg lager agurknudler.

Du trenger:

En halv agurk

Fire-fem cherrytomater

1 ss sitronsaft

1 ss olivenolje med hvitløk

Sort pepper

Slik gjør du:

Skrell agurken med en potetskreller, og kutt den opp i terninger. Kutt cherrytomatene i to eller fire. Bland alle ingrediensene i en bolle. Sett gjerne i kjøleskapet en stund før servering.

Prøv også å blande inn friske mynteblader om du har!

The post Tomat- og agurksalsa appeared first on All den rare maten.

Lavkarbo og lav-FODMAP i Italia

$
0
0

Ida utenfor hotelletJeg har kost meg glugg ihjel noen dager i Bologna. En liten by i det nordlige Italia, kanskje mest kjent for sin klassiske pastarett. Men jeg lover, det var ikke noe problem å komme der med sensitiv mage; det italienske kjøkken er så mye mer enn pasta og pizza.

For det første er ikke Bologna noen turistby – ennå – selv om de har sine turistfeller, de også. De var imidlertid lett å unngå, for de autentiske trattoriaene lå synlig til, og de er som regel billigere også. Du kan få mye mat for pengene her, og en helt annen opplevelse enn på et mer kommersielt sted. Det var tydelig at det var pizza og pasta som solgte mest, for å si det sånn. Trist, synes jeg, for jeg hadde det så fint med maten jeg spiste.

Frokost

Skinkepålegg og smør til frokost
Lavkarbo- og lav-fodmapfrokost på hotellet.

Frokost for italienerne er ikke mye å snakke om. Det er en kruttsterk espresso og kanskje noe kakeaktig å bite i,

Allergiplakat på italiensk
Dette kartet hadde de satt opp i spisesalen. Veldig kjekt, så kunne jeg lære meg alle nødvendige ord.

som en croissant. Ikke helt aktuelt for meg med andre ord, men det var ikke noe problem å finne både lavfodmap og glutenfrie alternativer i den lille frokostbuffeten på hotellet. Skinkepålegg og smør var det jeg spiste hver morgen, og det holdt meg gående i mange timer – og for et godt smør de hadde! Det var ekte saker. Jeg var i grunn bare glad jeg slapp å spise søtsaker til frokost.

Forresten, hvis du drikker kaffe, ikke forvent at de har den typen vi er vant med i Norge. Det nærmeste du kommer er en café americain, men det smaker som pulverkaffe. Italienerne drikker espresso, som blir litt i meste laget for min skjøre mage, i alle fall.

Lunsj

Italiensk espresso
Liten, men sterk!

Dette er mer et ordentlig måltid. De fleste spisesteder har siesta, så pass på å spise lunsj før ca 15. Da drar nemlig italienerne hjem for å spise et varmt måltid med familien.

Det er flust av lavkarbomat å velge mellom av lunsjretter; de fleste tilbyr det samme som til middag, men mange steder kan du også få en caprese (en tallerken med mozarellaost og tomat) eller en salat med kylling, egg eller tunfisk. Ikke la deg skremme av all brødmaten, de har alt mulig, bare du sjekker menyen.

Ida på kafé
Koste meg med en skål ananas – favorittfrukten – på kafé.

Middag

Middagene jeg spiste var himmelske, og skreddersydd for meg, selv om jeg ikke spesifiserte noe. Den første kvelden valgte jeg ovnsstekt kanin, det hadde jeg aldri smakt før. Jeg bestilte også grillede grønnsaker som tilbehør, det velger man alltid utenom. Det var squash, aubergine og tomat. Kaninen ble servert med en stekesky. Lav-FODMAP, hele retten! Perfekt.

Jeg tok dessverre få bilder av maten jeg spiste – prøvde å ha en ganske offline periode på dagen i hele ferien.

Den andre kvelden spiste jeg svineskank, stekt i ovn på beinet. Nam! Igjen med grillede grønnsaker. Man kan såklart velge en grønn salat istedet, eller kokte grønnsaker – eller poteter, hvis man spiser det.

Jeg spiste også en norditaliensk rett som kalles bollito misto – rett og slett langkokt kjøtt av diverse slag med en salsa verde til. Her var det garantert hvitløk i, det kjente jeg, men jeg tok sjansen likevel, og det gikk greit. Det ville uansett vært fullt mulig for meg å bestille ekstra tilbehør også her, hvis jeg hadde vært smart…

Italiensk frokostbuffet
Frokostbuffeten kunne virke avskrekkende for en som ikke spiser bakervarer…

Som du skjønner, trenger du ikke bekymre deg for at det skal være vanskelig å ikke spise mye karbohydrater i et land som har skapt noen av verdens mest brukte og karboladede matretter. Du kan fint leve på lavkarbo, lav-FODMAP eller bare et sunt, naturlig kosthold her.

Forøvrig er Bologna en nydelig by å være i noen dager, jeg fikk slappet ordentlig av og sovet masse. Jeg tror det er første gang på flere år at jeg har følt meg virkelig uthvilt. Det er også viktig for helsa!

Gjorde ikke noe at jeg kunne se på dette omtrent hele veien hjem heller:

Nå er jeg også superinspirert på kjøkkenet, så jeg mistenker at det blir mange middelhavsoppskrifter framover. I mellomtiden kan du jo kose deg med disse:

Gresk-inspirert lammegryte

Middelhavskylling

Lammeskanker i tomatsaus

The post Lavkarbo og lav-FODMAP i Italia appeared first on All den rare maten.

Osso bucco

$
0
0
Osso bucco i slowcooker
Ikke bekymre deg for at det blir for lite mat!

Dette er en kraftig, tomatbasert gryterett fra Nord-Italia, som jeg har hatt planer om å prøve lenge. Det skulle en tur til Italia til for å inspirere meg tilstrekkelig, tydeligvis. Nuvel, nå er det gjort!

Såklart inneholder originalen både løk og hvitløk, men en lav-FODMAP-utgave kan inneholde for eksempel det mørkegrønne på en purreløk istedet. Mer robust enn en vårløk når det skal koke så lenge. Eller prøv litt ramsløk, det er ikke testet av Monash, men en teskje på hele oppskriften bør gå fint for de fleste. Det gir i alle fall mye smak!

Kjøttet som brukes i osso bucco er kalveskanker. Det får du kjøpt hos slakteren. Har du ikke tilgang på en, går det helt fint med alle typer grytekjøtt, aller helst på beinet.

Dette trenger du til 4 porsjoner:

1,5 kilo kalveskanker

1 boks hakkede tomater

5 dl okse- eller kyllingkraft

1 ss hvitvinseddik

3 gulrøtter

1 sellerirot

1/2 squash

1 ss tørket rosmarin

1 laurbærblad

Salt og pepper

For å lage dette i slowcooker – som jeg gjorde – bruker du 1 dl kraft og en halv boks tomater. Resten er det samme.

Slik gjør du:

Brun gjerne kalveskankene med grillelementet i stekeovnen (eller i stekepanna, men jeg er lat) først. Det gir mer smak.

Legg skankene i slowcookeren eller en jerngryte, og ha grønnsakene over. Bland kraft, tomater, hvitvinseddik og krydder i en skål, før du har det over råvarene.

La alt koke kjempelenge! Kjøttet skal falle av beinet, da vet du at det er ferdig. For slowcooker er åtte-ni timer perfekt. I en jerngryte anbefaler jeg mellom to og fire timer. Hvis du bruker jerngryte: Ta av lokket den siste timen, så væsken tykner.

Server gjerne med frisk persille, eller en gremolata av revet sitronskall og hakket, frisk persille. Det er slik italienerne gjør det!

Buon appetito!

Osso bucco på tallerken
Ta med beinet – der er margen, og det smaker himmelsk!

The post Osso bucco appeared first on All den rare maten.

Spicy spinatsuppe

$
0
0

Bluh, en skikkelig kjip regnværsdag. Men den kan bli litt bedre med denne vitaminbomben av en suppe!

Spinat regnes som en av de beste kildene til vitamin K. Dette vitaminet styrker skjelettet, og hjelper blodet å koagulere. Mangler du vitamin K, vil du dermed kunne blø lettere og mer. I tillegg kan vitaminet påvirke risikoen for hjerte- og karsykdommer positivt.

En god tommelfingerregel er å spise mørkegrønne grønnsaker for å få i seg vitamin K. Tomater inneholder også en del av det.

Så, til suppa!

Du trenger:

Kokosolje (en middels klump i fast form)

200 g spinatblader

2 gulrøtter

1 pastinakk

4 dl grønnsaksbuljong (glutenfri fås på helsekost)

1 boks kokosmelk

1 rød chili

Slik gjør du:

Kok opp buljongvann sammen med gulrøtter og pastinakk i terninger.

Smelt oljen i en kjele. Skyll spinaten, og legg i kjelen litt etter litt, og la bladene falle sammen. Bruk en stavmikser for å mose spinaten til en puré. Ha i buljongen med de kokte grønnsakene, og miks til en jevn røre.

Kok opp, og tilsett kokosmelk. La det koke i noen minutter til. Til slutt kan du spice opp suppen med chili. Jeg var lat og brukte chiliflak fra krydderhylla, men det blir nok enda bedre med fersk chili.

Nyt! Som med alle andre supper, fungerer det meget bra med brød til, hvis du er «en sånn en» 😉 Da må jeg selvfølgelig anbefale mitt eget superbrød.

The post Spicy spinatsuppe appeared first on All den rare maten.


Hel foliebakt ishavsrøye

$
0
0
Ser ganske proft ut med hel fisk da!
Ser ganske proft ut med hel fisk da!

I dag ville jeg unne meg noe skikkelig godt (ikke at jeg spiser noe som smaker vondt noen gang…), så da dro jeg i ferskvaren på Centra, og kjøpte en hel ishavsrøye. Jeg hadde aldri prøvd å tilberede hel fisk før, så jeg tenkte det var på tide. Og det viste seg å være superenkelt!

Ishavsrøye er en fet fisk med lyserødt kjøtt, full av omega 3, som er bra for cirka alt. Det er for eksempel viktig å ha god balanse mellom fettsyrene omega 3 og 6 i kroppen, og vi får generelt i oss mer enn nok av omega 6. For de med reflukssykdom vil denne balansen ofte avgjøre formen. Spiser du ikke fisk minst tre ganger i uka, er det anbefalt å ta tilskudd.

Lav-FODMAP: Bruk gulrot i stedet for søtpotet.

Så må jeg jo bevise hvor enkelt dette var!

Du trenger:

1 ishavsrøye (ca 5-600 gram til to personer)

Noen skiver sitron

Kruspersille

1/2 sellerirot

1 søtpotet

Cherrytomater

Kokosolje

Slik gjør du:

Tørk godt av fisken ut- og innvendig med tørkepapir. Du skal ikke skylle fisken med vann, for da blir nemlig kjøttet vassent.

Legg hele fisken i aluminiumsfolie sammen med litt kokosolje (smelter mens det bakes). Legg halve sitronskiver og kruspersille inni fisken.

Legg grønnsakene i terninger rundt fisken, og pakk inn med skjøten opp.

Bakes i ovn på 220 grader i 25 minutter.

Jeg hadde spinatsalat og noen oliven til. Rømme er alltid godt til fisk, hvis man spiser sånt. Jeg hadde fransk sennep til, det fungerte helt supert.

The post Hel foliebakt ishavsrøye appeared first on All den rare maten.

Superrask currywok

$
0
0
Dette er den beste curryen jeg har fått til!
Dette er den beste curryen jeg har fått til!

Scampi er ikke noe jeg bruker ofte, som er rart, fordi jeg elsker det! Her unnet jeg meg det, men du kan selvfølgelig bruke alle typer kjøtt her.

I curry vil man ha noe syrlig, noe salt, noe søtt og noe sterkt. Her har jeg brukt henholdsvis sitrongress, fiskesaus, kokossukker og chili. Ting man finner i thaimat overalt. Det må sies at i store mengder er ikke kokossukker noe for oss med IBS (det gjelder jo alt av kokosprodukter), fordi det inneholder store mengder fruktose. Her er det dog bare brukt en spiseskje, som bør gå bra for de aller fleste. Du kan også droppe det, såklart (jeg gjør som oftest det).

Oppskriften fant jeg faktisk i en brosjyre fra Rema 1000, og tok meg ca. et kvarter å lage. Nei, jeg tuller ikke!

Du trenger:

Scampi (jeg brukte frosne og pillede fra Fiskemannen)

3 ts rød karripasta

1 boks kokosmelk

3 stilker sitrongress på glass

1 ts fiskesaus

1 ss kokossukker

1/2 squash

1 paprika

Brekkbønner

1 rød chili

Slik gjør du:

Hell en halv liter vann oppi en wokpanne, og kok opp. Gi squash og paprika et raskt oppkok, før du skyller dem i kaldt vann og legger dem til side.

I den tomme wokpanna legger du currypasta og kokosmelk, og rører rundt. Bruk høyeste varme. Ha oppi sitrongress.

Ha oppi scampi, og smak til med fiskesaus og sukker.

Hell grønnsakene i panna, og la det koke i et par minutter. Tilsett chili, mais og bønner.

Du er ferdig!

The post Superrask currywok appeared first on All den rare maten.

Fylt paprika med kjøttdeig

$
0
0
Litt ost på toppen er godt - ost inneholder som kjent ikke laktose.
Litt ost på toppen er godt – ost inneholder som kjent nesten ikke laktose.

I går laget min kjære et fortreffelig måltid til meg. Paprika kan du jo egentlig fylle med hva du vil, men her ble det kun karbonadedeig, krydder og ost. Så hadde vi stekte grønnsaker ved siden av – det ble nok mat, kan du si.

Jeg er vanligvis tilhenger av rent kjøtt, men av og til er det så godt med kjøttdeig, og da er karbonadedeig det beste du får. Masse proteiner!

Av krydder kan du bruke hva du vil, samboeren min gikk i alle fall amok i skuffen.

Merk at det kan bli bløtt oppi paprikaene av kjøttsaften, så skjær et lite hull i bunnen på dem, slik at kraften kan fordampe i ovnen.

Du trenger:

2 store paprika (eller én til hver hvis dere er flere enn to)

400 gram karbonadedeig

Krydder etter eget ønske – vi brukte grillkrydder, paprikakrydder, frisk oregano, tørket timian, kajennepepper, sort pepper og salt

Ost

Grønnsaker etter eget ønske til servering – vi hadde gulrot, squash og sellerirot

Kokosolje til steking

Slik gjør du:

Bland karbonadedeig og krydder, det skal altså ikke stekes først.

Skjær av «lokket» på paprikaene, rens dem, og fyll med kjøttblandingen. Dryss over ost, og sett på «lokket» igjen.

Kutt grønnsaker i terninger – behold potetskallet på! – og legg i ildfast form med litt kokosolje.

Stek alt i ovnen på 200 grader i en halvtime.

Nyt!

The post Fylt paprika med kjøttdeig appeared first on All den rare maten.

Helbred kroppen din med kraft

$
0
0
En god, hjemmelaget kraft kan hjelpe deg å bli frisk! Godt er det óg.
En god, hjemmelaget kraft kan hjelpe deg å bli frisk! Godt er det óg.

Noe av det beste du kan gi magen din er nemlig kraft. Mennesker over hele verden med irritabel tarm har blitt friske av å helle i seg kraft på jevnlig basis – bare les kommentarene her. Faktisk er dette ikke noe nytt fenomen i det hele tatt; kraft er blitt bruktsom fordøyelsesmiddel i århundrer. Og det er såre enkelt, men man trenger en liten guide første gangen.

Har du lurt på hvorfor gryter og supper smaker mye bedre på restaurant enn du får til hjemme? Her skal du få svaret: En god kraft. En hjemmelaget en, som ikke er laget på buljongterning, men som har stått og kokt på bein i et døgn. Dét er skikkelig kraft. Buljong er en vits i forhold.

Men tilbake til hvorfor kraft er så bra. Når den står og koker så lenge, trekker den ut alle de gode næringsstoffene fra beina: Beinmarg, kollagen, gelatin, glycin, prolin, hyaluronsyre, chondroitin-sulfat, kalsium, fosfor, magnesium og kalium. Puh! Det er altså et supert kosttilskudd, og fungerer som byggestein for cellevekst i tarmslimhinnen. Det er derfor det er så bra for fordøyelsen. Så har krafta antiinflammatorisk effekt, og kan altså reparere magen din.

Som en bonus bidrar kraft til en sterk beinbygning, finere hud, smertefrie ledd, og generelt opprettholder all celleaktivitet i kroppen. Hurra!

Kraft kan kokes på bein fra flere dyr, alt etter hvilken type kraft du vil ha. Okse, kylling og fisk krever hver sin koketid, her har jeg konsentrert meg om oksekraft, som er den som tar lengst tid. Ja, kraft tar lang tid, men det gjør seg omtrent selv, og det er absolutt verdt det.

Her får du fremgangsmåten, trinn for trinn.

Du trenger:

En stor kjele med lokk

Kraftbein – finnes i frysedisk, eller spør i en ferskvareavdeling. Du kan kjøpe med kjøtt rundt eller bare bein. Det som er flott når du får med litt kjøtt, er at når kraften er ferdigkokt, kan du fiske ut det nå superfine kjøttet og bruke i supper, gryter eller bare momse det i deg med en gang. Jeg har brukt oksehaler, men alt av bein kan brukes. Selvfølgelig kan du blande flere typer bein fra samme dyr. Oksehaler og knokler inneholder mye gelatin, og er derfor ekstra bra for fordøyelsessystemet.

Grønnsaker du tåler og liker – gulrot, sellerirot og stangselleri gir god smak.

Krydder etter ønske – salt, pepper, persille, timian, kanel, laurbærblad – alle rene krydderier er egnet, men ikke blandinger.

Vann – ca 1,5 liter for hver kilo bein.

Her har jeg brukt oksehaler, gulrot, stangselleri, salt, pepper og laurbærblad. En helt enkel kraft.
Her har jeg brukt oksehaler, gulrot, stangselleri, salt, pepper og laurbærblad. En helt enkel kraft.

Slik gjør du:

1. Legg ingrediensene i kaldt vann, og kok opp. Det er viktig at du ikke koker vannet først, for ellers vil ikke smaken fra krydder og grønnsaker slippe ut i vannet.

2. Når vannet koker, skru ned temperaturen, slik at det bare putrer. Det vil komme et skum på toppen som noen liker å ta av med en flat sleiv, men jeg pleier ikke gidde det. Det betyr bare at kraften blir litt «grumsete», og dét tåler jeg…

3. Nå skal dette koke under lokk i mange, mange timer. Jo lenger det får stå og kose seg, jo bedre blir det. Jeg pleier å la det stå i rundt tolv timer, men jeg leser om flere som lar det stå i 24 også. Du kan godt forberede dette om kvelden, og la det stå over natta. Et problem med nyere komfyrer er at de gjerne er programmert til å slå seg av automatisk etter et visst antall timer. Derfor pleier jeg å lage kraft om dagen – jeg setter på om morgenen etter frokost, og lar det stå helt til jeg skal legge meg om kvelden.

4. Når du føler krafta har kokt seg ferdig, må den avkjøles. Jeg gjorde det rett og slett ved å la det stå på den avslåtte komfyren over natta, men vil du at det skal gå fortere kan du sette kjelen i kaldt vann i vasken. Du kan fiske ut kjøtt, grønnsaker og krydder enten  før eller etter avkjøling, og du kan også helle krafta over på krukker før de får stå til avkjøling i kjøleskapet.

5. Når krafta har fått kjøle seg ned, vil det komme et geléaktig lag med fett på toppen, som er lett å ta bort med en sleiv eller skje.

6. Gratulerer, du har nå kokt kraft, som en ekte husmor på  60-tallet. Hvis du ikke skal bruke krafta med en gang, frys den ned i krukker eller bokser. Ellers holder den seg i kjøleskapet i 3-4 dager, men blir da til gelé som smelter igjen ved oppvarming på nytt.

Bruk krafta i gryter, supper og overalt ellers hvor det står buljong i oppskrifta (fnys!). Drikk det som du drikker te! Det smaker utrolig godt alene. Husk å ta vare på kjøttet, du får ikke bedre grytekjøtt enn dette.

Det er viktig at du spiser eller drikker hjemmelaget kraft hver dag for at det skal ha en helbredende effekt på magen din.

Lykke til med kraftkokinga!

The post Helbred kroppen din med kraft appeared first on All den rare maten.

Baconsurret svinefilet med brie

$
0
0
Smakskombinasjonen bacon og brie er rett og slett perfekt!
Smakskombinasjonen bacon og brie er rett og slett perfekt!

Skikkelig gourmetmiddag! Men det er da helg, er det ikke?

Du kan selvfølgelig droppe osten om du ikke tåler melkeprotein. Det går an å fylle med for eksempel soltørkede tomater, oliven, urter, pesto – alt etter hva du liker (alle disse på en gang fungerer sikkert også). Som ekstra tilbehør hadde jeg søtpotetmos. Jeg kommer ikke over hvor mye jeg elsker søtpotet, jeg kommer sikkert til å skrive et eget innlegg bare om fordelene med den.

Her har jeg stekt fileten i ovnen, men det fungerer aldeles utmerket på grillen også. Bruk da en folieform, slik at osten ikke griser til grillen.

Selv om dette er hva jeg vil kalle gourmet, er det absolutt ikke usunt! Problemet er vel heller at det er vanskelig å begrense seg…

Du trenger:

750 g svinefilet (jeg kjøper fläskfilet i Sverige)

1 pakke bacon

1/2 brieost (de gode finnes i ferskvaren, f. eks. Brie de Paris)

Pesto (hvis du vil) – pass på innholdet, jeg kjøper på innvandrerbutikk, den er uten sukker og andre lumske tilsetninger. Helios sin økologiske er også fin.

Grønnsaker etter ønske, for eksempel gulrot, cherrytomater og paprika. Alle er lav-FODMAP.

Søtpotetmos:

Søtpotet er ikke lav-FODMAP.

1 stor søtpotet

1 dl kokosmelk

1 – 2 ss smør (kan droppes)

Salt og pepper

Krydder etter ønske, jeg liker italiensk eller provencekrydder

Slik gjør du:

Renskjær kjøttet (ta vekk slintrer og sener), og lag et snitt inn i fileten. Snittet fyller du med brie. Surr baconskiver stramt rundt fileten, slik at osten holdes på plass.

Brun fileten raskt i stekepanne i litt kokosolje, før du legger den på et ildfast fat med god plass til grønnsaker. Smør pesto på toppen av fileten, hvis du vil ha det (jeg vil, jeg vil!).

Kutt opp grønnsakene, og legg dem rundt svinefileten. Stek i ovnen på 180 grader i ca 20 minutter.

Skjær søtpoteten i terninger, legg dem i en kasserolle med vann, og kok opp. De er møre etter rundt fem minutters koking.

Sil av vannet, og mos potetene med en potetstapper. Bland inn smøret, deretter har du i kokosmelk til du får ønsket konsistens. Det skal ikke så mye til! Krydre til slutt med salt, pepper og det du liker, og bland godt.

La kjøttet hvile i noen minutter før dere spiser.

Voilà – du er nå en gourmetkokk!

The post Baconsurret svinefilet med brie appeared first on All den rare maten.

Viewing all 25 articles
Browse latest View live